Proč sušené maso nahradilo proteinové tyčinky

masojerky

Dát si radši proteinovou tyčinku nebo pemikan? Protein samozřejmě najdeme v obou dvou. Hlavní rozdíl je jasnej - jedna je sladká, druhá masová. Pokud nás ale opravu zajímá, co jíme a chceme se vyvarovat chemii a zprocesovaným potravinám,  objasníme si tu jádro pudla! 

 

O pemikanu jsme už psali v tomhle článku, takže pokud ti ještě nebylo tajemství indiánů odtajněno, určitě si o něm nezapomeň přečíst. 

 

Kdo potřebuje extra přísun proteinu? 

Lidi, co se snaží zhubnout. Senioři a chronicky nemocní... Ale největší skupinou, která se o protein zajímá,  jsou bez debat všichni sportovci. Zejména ti, co tělo významně zatěžují. 

 

Tady rostou svaly

Siloví a vytrvalostní sportovci moc dobře vědí, že je to právě protein, který potřebují ke stavbě a obnově svalů. Proto si na jeho přísun dávají často pozor.  

Většina aktivních lidí si vystačí s přísunem bílkovin z běžného jídelníčku. Jsou ale sportovci, kteří se nechtějí spoléhat na přirozené zdroje a sahají po rychlejším řešení - proteinových tyčinkách a drincích. Je to ale ta správná volba?

 

Protein Bar nebo pamlsek?

Bez debat se všichni shodneme na tom, že proteinová tyčinka patří mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny. A to už samo o sobě nezní moc fajn, pokud se tu bavíme o zdravém životním stylu. Často obsahují spoustu cukru, umělých sladidel nebo dalších přidaných látek

Drtivou většinu tak můžeme považovat spíše za cukrovinku než za něco, co tělo nakopne a prospěje mu. Samozřejmě nemůžeme házet všechny do jednoho pytle! Moderní doba a trend zdravého stravování nutí výrobce poupravit recepturu a minimalizovat všechna éčka, áčka… Ne, áčka už jsou tabu!

 

A protein, ten byste neměli?

Jedno pravidlo se dá aplikovat na oba zdroje proteinu - nekupujte nic, čemu nerozumíte! Stejně jako složení sušených mas může být dost velká divočina, to samé platí i pro proteinové tyčinky. Máte jasnou představu o tom, co je to “Combat Crunch” nebo “Matrix Pro 32”? My od toho berem radši nohy na ramena! 

 

Což takhle dát si Cookie Dough?

Taky se na tebe usmála sympatická slečna? A nejmenovala se náhodou “Low Carb Bar Chocolate Chip Cookie Dough”? Mmm, zní to dost dobře, ale opravdu je to good for you? Což takhle dát si…

 

tycky

 

Jerky. Sušený maso. Pemikan! 

Vraťme se zpátky k naší podstatě - chceme jíst zdravě! Jsme lidi. A tak je normální, že ne každé ráno máme čas si připravit vaječnou omeletu. Že denně neobědváme krabičku s dušeným kuřecím. Že si k svačině nenamažeme tuňákovou pomazánku. Že…  Zkrátka a dobře, někdy víc žijeme (cvičíme) než vaříme. A je to oukej!

Ve většině případech, jerky je perfektní snack. Má málo tuků, kalorií a je narvaný proteinem. Než si koupíš svoje první balení v sámošce, udělej si malej průzkum. Prostuduj etikety a pořádně si přečti složení. Jak jsme už zmínili, i sušené maso může být pro naše tělo dost strašidelný. Neplatí to ale o tom našem!

 

Méně je více

Jerky je v podstatě úplně nenáročné. Maso se nakrájí na plátky, osolí, správně usuší a je to! Pokud jsi tak trochu fajnšmejkr, sáhneš i po nějaké příchuti. My například dochucujeme českým česnekem a teriyaki omáčkou. Kvalitně připravené jerky má přirozeně nízký obsah tuku a hodně bílkovin! Proč tam rvát nesmyslná dochucovadla, když v jednoduchosti je krása. I protein!

 

Pemikan - to nejlepší z proteinu!

A sušené maso není zdaleka vše! Co takhle k němu přidat další skvělý zdroj přírodního proteinu - ořechy a semínka? V kombinaci se sušeným ovocem tak vznikne parádní proteinová sváča - PEMIKAN. Nová doba, masová tyčinka vyhazuje protein bar! 

Přitom proteinu má ještě víc. A bez chemie! Porovnali jsme namátkově dvě sladké proteinové tyčinky s tou naší masovou (pemikanem) a s naším jerky. Tady máš důkaz místo slibů:

 

Výživové údaje na 100 g

tabulka

Je na tobě, po jaký tyčince sáhneš. Ať už sladká nebo masová, nezapomeň si poctivě zjistit její složení. 

Na příjmu proteinu je nejdůležitější pestrost. Jez vyváženou a bohatou stravu na bílkoviny. Získávej je z živočišných i rostlinných zdrojů - maso, ořechy, mléčné výrobky, luštěniny… A když na to přijde, sáhni po proteinovym snacku!