Je pemikan novou superpotravinou pro sportovce?

 

Kdyby naše nabušená tyčinka LORDYjerky PEMIKAN Protein Bar měla indiánské jméno, nejspíš by se jí říkalo ‘Ta, která má vždycky dost sil’. Co je tajemstvím téhle malé masové tyčinky? A opravdu se dá označit za dnešní superpotravinu? 

 Teď ale hezky pěkně od začátku…

 O sušeném mase jerky jste už nejspíš všichni slyšeli. S touhle masovou dobrotou přišli jako první indiáni. Potřebovali nějak zpracovat maso svých úlovků tak, aby ho nemuseli hnedka sníst. Taky moc dobře věděli, že křupavé masové plátky jsou skvělým parťákem na dlouhých cestách, protože dlouho vydrží.

Dnes ho oceníš nejen jako zdravou svačinku na výletech, ale i jako skvělý zdroj bílkovin při sportu nebo třeba v kanclu, když si zrovna nestíháš skočit na oběd. Přeci jen je to pořádný flák masa!

 Pemikan, to je jiná paráda!

U indiánů ještě na chvilku zůstaneme. Kdyby naše nabušená tyčinka LORDYjerky PEMIKAN Protein Bar měla indiánské jméno, nejspíš by se jí říkalo ‘Ta, která má vždycky dost sil’. No opravdu! Představ si totiž kombinaci super výživnýho sušenýho masa s ovocem a slunečnicovými semínky. Totální nálož energie!

 

 

Je na čase podívat se pemikanu tak trochu pod pokličku. Nebo spíš pod drtičku!

Jdeme na to! Pemikan údajně objevili indiáni již před tisíciletími. Když se vraceli z lovu, připravovali ho z čerstvých úlovků a uskladňovali ho v jakýchsi “spižírnách”. Takový pemikan totiž vydržel v poživatelném stavu pěkně dlouho!  Pemikan si indiáni připravovali nejčastěji z bizoního, buvolího nebo jeleního masa. To nařezali na slabé plátky a pomalu ho sušili na slunci nebo nad ohněm, dokud nezískalo tu správnou konzistenci. Maso muselo být křehké a pořádně tvrdé.

Jako další přišel na řadu kámen. Zde!
Né neboj, už i indiáni moc dobře věděli, že kámen není k snědku. Použili ho ale jako pomocníka na drcení sušenýho masa a ovoce. Čím menší kousky, tím lepší! Tuhle drť smíchali s roztaveným lojem, který zaručil perfektní trvanlivost. Směs potom zabalili do balíků ze surové kůže a voilá, pemikan byl na světě!

Pemikan sloužil indiánům na jejich dlouhých cestách divočinou a při přesunech v extrémních podmínkách. Narozdíl od sušenýho masa jerky se z něj vařila polévka nebo ragú. Dal se ale i jen tak žvýkat, když přišla nouze. Proto není divu, že ho měli všichni tak moc v oblibě! Mohli ho konzumovat na spoustu způsobů a obsahoval všechno, co úspěšně zahánělo hlad i únavu.

Tajemství pemikanu
Tahle trvanlivá, vysokoenergetická potravina je totiž naprosto komplexní a ukrývá v sobě spoustu kvalitních živin. Najdeš v ní vysoký podíl živočišných i rostlinných bílkovin. Taky nášup vlákniny, minerálů, vitamínů, zdravých tuků... No prostě všeho dobrého! Zkrátka a dobře, pemikan tě nikdy nenechá ve štychu!

U nás v LORDYjerky jsme se původní indiánskou recepturou hodně inspirovali. Je sice pravda, že to máme dnes o dost jednodušší - nemusíme se například trápit tím, co dělat s čerstvě uloveným masem. Ani nejsme nuceni absolvovat dlouhé poutě divočinou za extrémních podmínek. Rádi si ale dáme pořádně do trika a vydanou energii pak chceme doplnit něčím zdravým, chutným a kvalitním. A tradiční pemikan je na to ideální!

Pemikan 21. století
Modernizovali jsme. A hráli si s poměry masa, ovoce a ořechů. Od indiánů jsme si vypůjčili jejich tajnou recepturu a dodali jí trochu toho sex-appealu. Přeci jenom nechceš po výkonu ve fitku vytáhnout neforemný balík ze surový kůže… Chceš vytáhnout pěknou masovou tyčinku! Vsadili jsme proto na malý praktický balení, který nesmí chybět v tašce žádnýho sportovce.

Naši LORDYjerky PEMIKAN Protein Bar si tak můžeš vychutnat hned ve dvou příchutích. Milovníky sladkýho jistě potěší hovězí švestková, ale máme tu i pořádně HOT vepřovou s fíkem a chilli semínky pro každého, kdo to rád horké.

 

 

Pozor, pozor! Něco se chystá!

A jestli ti tyhle dvě pořád ještě nestačí, prozradíme ti jednu velkou novinu! Připravujeme totiž absolutní pecku, na kterou se všichni už moc těšíme. Krycí název je zatím PEMIKAN JUNIOR. Pilujeme přípravu, recepturu a už se nemůžeme dočkat, až ti ji naostro představíme!

Stay tuned!